web-harjoittelija_teemun_blogikuva

Generalistitradenomi

“Generalisti” on henkilö, joka osaa monia asioita, mutta ei hallitse mitään perinpohjaisesti. Toisin sanoen jokapaikanhöylä. Jokapaikanhöylän voi olla erittäin vaikeaa vastata kysymykseen Mitä sinusta tulee isona?. Näin avaan Elidon vuoden ensimmäisen blogin, jonka kirjoittamisen unohdin aloittaa hyvissä ajoin ennen työharjoittelukauteni loppumista. Tänään päättyykin viiden kuukauden työharjoitteluni Elido Oy:n web-tiimissä ja minun on aika pohdiskella kokemaani ja oppimaani.

Olen Teemu; tietojenkäsittelyn opiskelija ja Elidon viimeisin web developer -harjoittelija. Suoritan loppuun tietojenkäsittelytradenomin tutkintoa Laureassa. Tutkinnostani noin neljäsosa on kaupallista osaamista, noin puolet painottaa tietojenkäsittelyn osaamista erityisesti web-kehityksen eri osa-alueissa. Loput opintopisteet saa tuon tutkintonimikehirviön kirjoittamisesta joka paikkaan ilman kirjoitusvirheitä. Kyse on tutkintonimikkeestä, joka pukee synnynnäistä generalistia.

Nimenomaan generalistille Elido on paljastunut varsin sopivaksi harjoittelupaikaksi. Saapuessani harjoitteluun olin yleisesti ottaen utelias siitä, millaista web-kehitys olisi mainostoimiston leivissä. Aivan kuin kaikki muutkin harjoittelijat, olin epävarma omasta osaamisestani, mutta ennen kaikkea olin huolissani siitä, olenko edes tarpeeksi erikoistunut. Työmarkkinoilla on aina hehkutettu sitä, kuinka paljon yritykset hakevat nimenomaan erityisasiantuntiijoita, mutta saatuani paikan vastaan, tulee vastaan paljon tilanteita, joissa on pakko joustaa oman “erikoistumisen” ulkopuolelle.

Käytännön taitoja varsinkin WordPress-kehityksestä olen kerännyt kyllä kiitettävästi. Erilaisten sisäisten projektien ansiosta sain sukeltaa WordPressin lähdekoodiin varsin syvälle ja tutustua sisällönhallintajärjestelmien markkinajohtajaan läheltä. Sitäkin arvokkaammaksi kuitenkin koen, että keskikokoisen yrityksen tehtävissä olen saanut tilaisuuden hyväksyä oman jokapaikanhöylän perusluonteeni.

Elidolla olen kirjoittanut artikkeleita, laatinut ohjeistuksia ja tuottanut sisältöä verkkosivustoille. Koen sen olevan arvokasta osaamista, koska tulemme aina joutumaan työelämässä tilanteisiin, joissa täytyy kyetä vakuuttamaan toinen henkiö oman erikoisalueemme rajoituksista. Seuraava suuri haasteeni voi tosin olla vakuuttaa jatkossa tulevat työnantajat siitä, että jokapaikanhöyliä kannattaa palkata.

Teemu Valonen, web developer -harjoittelija

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.