Otsikkokuvassa kynttiläkruunu

Valoa kanssamme

Talvipäivänseisaus ajoittuu joulukuun 21. ja 22. päivien välille, tänä vuonna jälkimmäiseen. Siihen saakka päivä lyhenee ja näkyvyys vähenee, sitten alkaa pidentyä kun valo jälleen lisääntyy. Tämä on nyt siis sitä vuoden pimeintä aikaa. Ja siihen saumaan iskeekin vanha katolilainen perinne Lucia-neidosta, sillä juliaanisessa kalenterissa Lucian päivä oli talvipäivänseisaus. Se on jännä miten nämä päivät sattuvat aina samaan ajankohtaan kuin niihin viittaavat kirjoitukset.

Valon juhla. Jouluvalot. “On se vaan kiva kun tuli edes vähän lunta, ei ole ihan niin pimeää.” Muistakaa heijastin. Se on, ehkä hieman kliseisesti mutta myös ihan oikeasti, halvin henkivakuutus, ja ainakin se on kätevämpi, modernimpi ja paloturvallisempi tapa lisätä näkyvyyttä liikkuessa kuin Lucian kynttiläkruunu. Eikä valu steariinia otsalle.

Ravistettava ennen näyttöä

Perinteisen Lucia-neidon valkeaa kaapua on viime vuosina nyitty eri muotoiseksi. Ruotsissa titteliä on taputeltu sukupuolineutraaliksi, ja ainakin yksi suomalainen koulu on kertaalleen valinnut Lucia-pojan. Suomessa Lucian päivä ei ole kouluja kummemmin koskaan saanut jalansijaa. Edellä mainitut tapaukset ovatkin olleet merkittävimmät tapaukset päivään liittyen varmaankin vuosikymmeniin. Mikäpä sen parempi tapa lisätä näkyvyyttä, kuin ravistella totuttuja, kankeita raameja. Tapahtui se sitten tarkoituksella ja näkyvyyden vuoksi tai ei. On muitakin hyviä tapoja. Mutta se on yksi.

Ajankohtaiset asiat kuten tapahtumat, päivät ja muut huomionarvoiset seikat kiinnostavat. Siksi uutisia, juoruja ja jopa mukauutisia luetaan. Asioilla on myös tietynlainen arvojärjestys, joka ei, suhteellisesta ehdottomuudestaan huolimatta, useinkaan ole kovin selvästi havaittavissa tai kovinkaan looginen. Koska Lucian päivä on vain kerran vuodessa ja siihen sentään sisältyy jonkinlaisia ajatuksia juhlallisuudesta, mutta perjantai 13. päivä yhdestä kolmeen kertaa vuodessa ilman juhlallisuuksia, uskon monelta menneen ohi, että tänään on tosiaan muutakin kuin Lucian päivä. Vaikka taustalla mahdollisesti onkin hyvin samankaltainen legenda kuin Lucian päivällä, Perjantai 13. ei tietysti sinällään ole mitenkään merkittävä ellei satu olemaan kovin taikauskoinen. Usein se kuitenkin muistetaan huomata, ellei samana päivänä ole jotain merkittävämpää. Siis siinä tietyssä arvojärjestyksessä tärkeämpää.

Mutta saathan sinä tästä näkyvyyttä

Kohderyhmä on helpompi saada kiinnostumaan asiasta, kun se on ajankohtainen tai kytkeytyy johonkin kyseisellä hetkellä muutenkin esillä olevaan. Hatusta heittämällä arvioisin, että tämä teksti saisi noin 28% vähemmän näkyvyyttä, jos punaisena lankana olisivat olleet pelkät heijastimet Lucian päivän sijaan, ja 38% vähemmän jos tässä puhuttaisiin vain näkyvyydestä näkyvyyden vuoksi. Hatussani on toki reikä josta pääsee tuulemaan läpi. Eikä minulla todellisuudessa edes ole hattua.

Mutta oikeasti, muistakaa se heijastin.

◊ ◊ ◊

Kirjoittaja Lauri Puiseva on Elidon markkinointiasiantuntija ja storyteller, jonka vapaa-aika kuluu myös tarinoita kertoillessa. Hattua ei ole koska pää on iso, mutta ehkä kynttiläkruunu mahtuisi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.