Musta hurma

Torstai on toivoa täynnä – sunnuntaina uudet sukat.

Marraskuun loppu on viime vuosina muuttunut Suomessa. Yhdysvaltojen kiitospäivätorstaita seuraava Black Friday -alennusmyynti rantautui myös tänne vajaa kymmenen vuotta sitten ja kokikin alussa varsinkin jälkiviisaasti tarkastellen huvittavia käänteitä. Black Friday käynnistää Amerikassa kauppojen joulukauden, ja näyttäytyy kivijalkakaupassa lähinnä sisään rynnistävinä ihmismassoina, jotka vievät hälytysportit mennessään. Suomessa kaupat ovat ottaneet päivän omakseen ja vaikka päättömältä törmäilyhurmokselta onkin kai toistaiseksi pääasiassa vältytty, on päivä jo nyt venynyt monessa verkkokaupassa viikon, joissakin jopa kahden mittaiseksi.

Askel taakse, askel eteen

Kulutusjuhla ei syntynyt Black Fridayn päälle, vaan toisinpäin. Nimi juontaa kiitospäivää seuraavan perjantain liikennekaaoksesta, joka vuorostaan kiitospäivää seuraavan perjantain markkinavoimien ohjaamista massoista. Nimi on tässä yhteydessä ollut käytössä jo ainakin 1960-luvulla.

Viimeistään viime aikoina Black Friday on saanut myös erilaisia vastavoimia. Kuluttamisen ihannointia ja usein turhaa alennusmyyntien vuoksi tuhlaamista vastapainottamaan on luotu esimerkiksi Fair Saturday, Black Fridayta seuraavan lauantain globaali kulttuuritapahtuma, jossa taiteilijat keräävät rahaa valitsemiinsa alueellisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Espanjalaislähtöinen Fair Saturday, reilu lauantai, ei ainakaan vielä tunnu olevan kovin merkittävä tai tunnettu juttu Suomessa.

It’s like, how much more black could this be and the answer is none. None more black.

Jo vuosia sitten tuli netissä vastaan kuva Arkista ja sateesta saatteella “Kerrotaan, miten satoi neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, ja sitä kutsuttiin Vedenpaisumukseksi. Suomessa sitä kutsutaan kesäksi.” Meemin vitsi on käytännössä sama, kuin “Suomen kesä, vuoden paras päivä” tai nyttemmin “Suomessakin on Black Friday. Se loppuu kolmen kuukauden päästä.” Suomalainenko valittaisi säästä? Eihän sellaiseen ole aikaa, sillä hetken kestää elämä ja sekin synkkä ja ikävä. Joulu on tullut taas, pääsiäiseen asti sitä kestää. Tässä on nyt nähtävissä selvä jatkumo. Kun kerran jotain aloitetaan, niin siinä sitten ollaankin jumissa eikä hetkeen poistuta. Päivän Black Fridaysta tuli viikko. Tuskin ehditään taputella, ennen kuin joulu jo kopistelee porstuassa.

Mitä pienet edellä

Jos ohitetaan kaikki muu sen yhteiskunnallinen merkitys, Postin lakko loppui Black Fridayn kannalta juuri sopivasti, kun alennuksista jo ostetaan joululahjoja ja tilattujen tavaroiden jopa uskaltaa luvata ehtivän jouluksi perille. Pikkujoululahjojen ja esimerkiksi yrityksen vuodenloppukiitosten ja -lahjojen tilaamisella alkaa olla kiire, mutta vielä ei ole myöhäistä. Kunhan muistaa että asioiden pitää liikkua useampaan suuntaan, ennen kuin lahja on lopullisella saajalla. Ensimmäiset pikkujouluthan ovat jo olleetkin, se isompi seuraa tuolta perästä ja uusi vuosi tuleekin sitten samalla ovenavauksella.

Kuinka paljon yhden joulun aikana voi juoda glögiä ja kuinka halvalla sitä voi saada, jos ostaa lavakaupalla ennakkoon?

◊ ◊ ◊

Kirjoittaja Lauri Puiseva on Elidon markkinointiasiantuntija ja storyteller, jonka vapaa-aika kuluu myös tarinoita kertoillessa. Joulusta ei tarinoida ennen marraskuuta, mutta jo kuun lopulla voikin sitten avata kaikki portit.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.