Aika valmista

Tiedätkö, mitä tapahtuu ensi kuun ensimmäisenä perjantaina? Mitä teet tänään iltaseitsemältä? Huomenna heti ruokatunnin jälkeen? Ja kuinka paljon niihin kuluu aikaa?

Elämä on suunnittelua: rahankäytön, ajankäytön, viikon ruokien, tapaamisten. Monta asiaa voi myös improvisoida ja heittää hatusta lennossa. Yllättävä kutsu ystävältä piipahtaa kahville puolen tunnin kuluttua? No miksipä ei. Joidenkin elämäntilanne sallii äkkilähdön pitkäksi viikonlopuksi kaukomaille. Muiden on suunniteltava ajankäyttönsä tarkemmin ja pysyttävä suunnitelmassa.

Milloin ne Koistisen häät olivatkaan? Helmikuun…?

En muistaisi. Helmikuussa, en sen tarkemmin. Muistan ulkoa oman syntymäaikani, läheisimpien ihmisten suunnilleen kuukauden tarkkuudella. Onneksi some muistuttaa. Pari viime vuotta olen onnitellut kaikkia täyttäneitä kollektiivisesti kahdesti vuodessa, omana syntymäpäivänäni ja tasan puoli vuotta siitä. Kenellä on aikaa joka päivä käyttää minuutti päivänsankareihin? Se on vuodessa kuusi tuntia. Tai sitten pitäisi kärvistellä sen kanssa, ettei osaa päättää ketä onnitella ja ketä ei.

Unelmia ja toistohommia

Unelmia on erilaisia. On unelmia joiden ei ole oikeastaan tarkoituskaan toteutua, tai ainakaan niiden ei usko toteutuvan. On unelmia, joita toivoo, ja jotka olisi mahdollista saavuttaa, mutta joiden eteen ei koskaan tee mitään tai ainakaan tarpeeksi. Suuri osa unelmista olisi toteutettavissa, jos niiden vaatima työ vain suunniteltaisiin ja suunnitelmaa seurattaisiin.

Se romaani jonka olet aina halunnut kirjoittaa? Kirjoita joka ilta sata sanaa, paitsi sunnuntaisin tuhat. Sinulla on käsikirjoitus valmiina puolessa vuodessa. Jätä joka toinen päivä väliin, jolloin kirjoitat viikossa keskimäärin 800 sanaa, ja olet silloinkin valmis alle vuodessa. ”Valmis” on vahvaa liioittelua, kun lähdetään editointikierroksille, mutta ainakin on jotain, mitä editoida. Vertailun vuoksi: tässä blogitekstissä on hiukan vajaa 400 sanaa.

Joskus kaikkeen ei vain yksinkertaisesti ehdi. Jokainen on kuullut jonkun sanovan ja moni on itsekin todennut, että ”vuorokaudessa on liian vähän tunteja”. Osittain se on aikataulutuskysymys, mutta joskus jostain vain on pakko karsia. Tiedän, luopuminen on vaikeaa.

Rutiineja ja mutinaa

Ihmisillä on erilaisia tapoja aikatauluttaa ja hallita ajankäyttöään. Mikä sopii yhdelle, ei sovi kaikille. Toisilla rutiinit ovat… noh, rutiineja ja vapaa-aikakin menee omalla painollaan. Toisten pitää muistuttaa itseään arjen tehtävistä ja harrastuksetkin on merkittävä omiin aikatauluihin. Muistilaput. Excel-taulukot. Kalenterit. Puhelimen hälytykset.

”Time, Dr. Freeman? Is it really that time again?”

Joulukuu kolkuttaa aivan nurkan takana. Se aika vuodesta. On paljon muistettavaa töissä, kotona, vapaa-ajalla sekä ystäviä ja sukulaisia koskien. On paljon aikataulutettavaa. Itse itselleni annettuna kotitehtävänä taidankin vähän vertailla muistiinpanoja ja katsoa, moniinko päällekkäisiin pikkujouluihin olen lupautunut. Mukana?

Ihan uskomattomana yhteensattumana Elidon digipainoyksikkö Innodigin verkkokaupassa on muuten saatavilla kalentereita omilla kuvilla. https://shop.innodigi.fi/fi/tuotteet/kalenterit Kuten sanottu, se aika vuodesta.

◊ ◊ ◊

Kirjoittaja Lauri Puiseva on Elidon markkinointiasiantuntija ja storyteller, jonka vapaa-aika kuluu myös tarinoita kertoillessa. Paitsi että viime viikkoina on taas jäänyt vähemmälle, Apex Legendsin dailyt kun eivät grindaa itsejään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.