Aurinkolasku lumisessa Lapissa

Valtava maailma kutsuu mua

Elämä voi olla pienistä hetkistä ja valinnoista kiinni. Itse olin kuitenkin suunnitellut omaa siirtoani jo pitkään. Väitin koko lukioaikani, että vanhempani pitävät minua vankina kotona. Halusin lähteä, mutten ollut varma minne ja mitä tekemään. Vanhemmilleni oli tärkeää, että suorittaisin lukion loppuun ja valmistuisin ylioppilaaksi. Näin tapahtuikin joulukuussa Enontekiön Erälukiossa vuonna 2014. Jälkeenpäin ajatellen tilanne oli itselleni melko haastava, koska ajattelin että on tehtävä kaikki heti ja nyt.

Samaisena vuotena 2014 muutin Järvenpäähän. Kävin kahta koulua yhtä aikaa, sillä pääsin opiskelemaan Riihimäelle Hyriaan audiovisuaalista viestintää ja samaan aikaan luin ylioppilaskirjoituksiin. Muistan kuinka pääsykokeiden haastattelussa opettajani oli eniten huolissaan siitä, tulisinko pärjäämään heidän koulussaan. Olinhan sentään asunut koko ikäni Enontekiöllä Hetan kylässä, jossa on noin 800 asukasta. Hän pelkäsi sitä, kuinka koti-ikävän vallatessa mieleni lähtisin ensimmäisellä maitojunalla takaisin kotiin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Luulen, että epäilevä opettajani ei kadu valintaansa  ottaa minua oppilaakseen.

Nyt media-assistentiksi valmistuminen on lähellä. Elidossa työharjoitteluni kestää vielä muutaman viikon ja sitten voin sanoa, että kaksi koulua takana, kolmas edessä. Hain Lahden ammattikorkeakouluun opiskelemaan valokuvausta. Nyt vain odotellaan ja mietitään seuraavaa siirtoa.

Olen oppinut paljon sekä saanut uusia ystäviä lähdettyäni pienestä ja turvallisesta kotipiiristä. Olen iloinen uusista kokemuksista ja mahdollisuuksista. Aikuistuminen ei ole aina ollut helppoa, mutta suosittelen kaikille uskaltamista. Kahden vuoden sisällä minulla on usein ollut edessä paljon uutta ja tuntematonta, mutta kaikesta on selviydytty ja tullaan selviytymään.

Terveisin Maarinka, Elidon valokuvauksen työharjoittelija

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Kuten aiemminkin, omaa alaansa työharjoitteleva ja pian valmistuva nuori pohtii tulevaisuutta ja miettii, mitä mahtaakaan vielä olla edessä. Ja kuten aiemminkin, ne nostamme tästäkin tekstistä sen syvimmän filosofisen ajatuksen esiin:

Oppinut paljon sekä saanut uusia ystäviä lähdettyäni pienestä ja turvallisesta kotipiiristä.”

Muistathan tämän ajatuksesi vielä sitten vuosien, vuosien kuluttua, kun sinulla ehkä on oma yritys. Sitten kun olet siinä tilanteessa, jossa pienyrittäjät ovat tänä päivänä vaikkapa pohtiessaan, mennäkö someen vai eikö mennä: kun uskaltaa astua ulos tutuista, totutuista tavoista tehdä asioita, voi saada todella paljon.

Terveisin, Elidon porukka

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.