tanssiva nukke

Go with the flow ja muita suuria filosofioita

Kuten meillä on ollut tapana, saa jokainen harjoittelijamme kirjoittaa blogiimme jotain mielenkiintoista, jotain omaa harjoittelualaansa koskevaa. Monesti olemme kuitenkin huomanneet, että nuoria mietityttää tulevaisuus – se, onko tullut valinneeksi oikean alan. Näin pohtii valokuvauksen harjoittelijamme Iina:

Olin Elidolla työssäoppimassa vajaat kaksi kuukautta ja aika meni hyvin nopeasti. Viimeisenä päivänäni puhuin copymme kanssa siitä, kuinka yhdeksännellä luokalla on vielä kovin nuori päättämään, mitä haluaa tehdä työkseen mahdollisesti pitkänkin ajan. Kun minun täytyi hakea kouluihin, minulla ei ollut aavistustakaan, mitä haluaisin lähteä tekemään. Enkä oikeastaan tiedä vieläkään. Tällä hetkellä valokuvaus tuntuu hyvältä idealta, mutta tiedän, että tulen muuttamaan mieltäni vielä monet kerrat. Onneksi uudelleen voi kouluttautua milloin tahansa – ja niin kuin Margit aina sanoo: ‘Elämä on elinikäistä oppimista!’ Terveisin Iina.

 

Elämä on elinikäistä oppimista.

Go with the flow.

Kun maailma muuttuu, muutu sen mukana.

Vierivä kivi ei sammaloidu.

Jokainen tilaisuus on mahdollisuus ja sama toisin päin.

Ynnä muita filosofisia suurajatuksia.

 

Totuus on, että niin valokuvauksen kuin markkinoinnin ja mainonnan alakin on muuttunut valtavasti viimeisten vuosien aikana, ja tulee muuttumaan vielä enemmän lähivuosina. Joten ota perustiedot siitä, mitä nyt olet valinnut – ja sen jälkeen… go with the flow.

Ammatti, jonka nyt olet valinnut, ei kuitenkaan ole enää pian samanlainen. Vuoden, viiden tai viimeistään 10 vuoden kuluttua huomaat tekeväsi työksesi jotain aivan muuta, vaikket olisi alaa vaihtanutkaan.

Aikoinaan markkinointia opiskellessa tehtiin kyllä flash-animaatioita Mac-koneella (sellaisella isolla mötikällä, jossa oli iloisen väriset kuoret). Vähänpä silloin osasimme aavistaa, että samat animaatiot eivät enää joidenkin vuosien toimisi saman valmistajan laitteilla, kun iPad & iPhone eivät tukisi flashiä ja mainosbannerit eivät pyörisikään automaattisesti (ja vielä vähemmän kukaan oli silloin kuullut HTML5:stä).

Tai että tulisi ilmiö nimeltä Facebook ja siihen liittyisi yli miljardi käyttäjää, tai että ylipäätään tulisi jotakin jolle pitäisi keksiä ihan oma termi (“sosiaalinen media”), tai että mobiilikäyttö ohittaisin desktop-käytön (ei osa meistä omina opiskeluaikoinaan ollut mistään mobiilista kuullutkaan). Vähän myöhemmin se mobiili sitten tuli, ja huomasimme uusivamme käsilaukkukokoelmiamme, kun nämä uudet lelut eivät mahtuneet laukkuihin. Vähänpä me tiesimme, että joidenkin vuosien kuluttua ostaisimme myös uudenlaisia sormikkaita, jotta voisimme harjoittaa sitä mobiilikäyttöä myös talvipakkasella ilman että näpit jäätyvät.

Tai että tulisi sellaisia asioita kuin hakukoneoptimointi, konversio-optimointi, markkinoinnin automaatio, natiivimarkkinointi ja big data. Ja että ihan kohta jokainen voi kauppareissulla kysyä jääkaapiltaan, mitä pitikään ostaa.

Tämän päivän lahjakas valokuvauksen opiskelija varmasti löytää oman tiensä mennä eteenpäin alansa mukana. Aivan kuten löysivät ne edellisten sukupolvien valokuvaajat, jotka huomasivat yhtäkkiä, ettei valokuvia ei enää otettaisikaan filmille ja vedostettaisi pimiössä vaan ne olisivat aineeton kasa pikseleitä, joita on mahdollista säilyttää pilvessä.

Vasemman ja oikean jalan kengät keksittiin vasta alle 200 vuotta sitten. Se, että “Photoshop 3 toi mukanaan mahdollisuuden käyttää tasoja (layers)” oli aikoinaan “huomattava innovaatio“.

P.S. Copy, jonka kanssa juttelit, ei tainnut muistaa mainita, että sinä vuonna kun hän mietti, oliko valinnut oikean alan mennessään opiskelemaan markkinointiviestintää, Google ja sen kahdeksan työntekijää muuttivat autotallista ekaan ihan oikeaan konttoriinsa. Maailma muuttuu, muutu sen mukana.

 

The greatest adventure is what lies ahead.
Today and tomorrow are yet to be said.
The chances, the changes are all yours to make.
The mold of your life is in your hands to break.
– J. R. R. TOLKIEN, The Hobbit –

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.