Ylioppilaslakki

Täältä tullaan, tulevaisuus!

Kun oma nuori sai valkolakin, en vielä kuvannut työkseni. Muistan sen ihanan tulevaisuuden odotuksen, kun maailma on avoin ja kaikki on mahdollista. Nyt kuvaan lakin saaneita työkseni ja ajattelen samaa. Samalla kun mietin kivaa kuvakulmaa sekä mustan ja valkoisen erottumista kuvassa, ajattelen, että tällä nuorella ihmisellä on elämä edessään. Mitä hänestä vielä mahtaakaan tulla?

Ja oikeastaan nuorten ylioppilaiden kuvaaminen ei edes tunnu työltä, koska heidät saa helposti mukaan myös muuhun kuin perinteiseen kuvaan. On ilo nähdä sitä innokkuutta ja joustavuutta, jos ja kun kokeilemme “jotain uutta”. Toki edelleen halutaan se perinteinen ylioppilasmuotokuva kirjahyllyn päälle, miksei haluttaisi? Kyseessä on hieno perinne, ja kuva on ylpeydenaihe monille vanhemmille ja isovanhemmille. Mutta upean taulun saa myös siitä hieman luovemmasta kuvasta!

Ja onhan (ylioppilaaksi) valmistuminen tärkeä tapahtuma myös aikuisopiskelijalle. Joka vuosi saa lukea inspiroivia tarinoita aikuisiällä lakin saaneista. Niistä, jotka vihdoin toteuttivat sen, mikä ei nuorena jostain syystä ollut mahdollista. Muutama vuosi sitten luin n. 70-vuotiaasta naisesta, joka painoi vihdoin lakin päähänsä – hänet olisin halunnut päästä kuvaamaan.

Tänä syksynä muistot heräsivät mieleen vielä hieman voimakkaampina, koska niihin yhdistyi jonkinlainen ”yhteinen kansallinen huoli”: ruotsin kielen kirjoitukset osuivat päivälle, jona julkinen liikenne osallistui mielenilmaukseen. Ympäri Suomea mietittiin, pääsevätkö kaikki kokelaat varmasti koulullensa, seurattiin Tarjoa lukiolaiselle #kyytikirjoituksiin -ryhmiä Facebookissa ja soiteltiin tutut läpi.

Kaikki sujui kuitenkin parhain päin. Tulokset yo-kokeista saapuvat koululle viimeistään marraskuun 23. päivänä, siis aivan pian. Lue vinkkejämme kuvaukseen valmistautuville – nuorten herrojen kannattaa myös kurkata vaikka Instagramin hashtag #taskuliina – ja muista varata oma kuvausaikasi!

Onnea kaikille tänä vuonna valkolakin päähänsä nostaville!
Terveisin Margit / Studiokuva Elido

 

Ylioppilaslakki vanhalla tuolilla

Studiokuvan varalakki odottelee jo studion tuolilla (ja toivoo, ettei pääse käyttöön, koska jokainen ylioppilas haluaa ehkä mieluummin tulla kuvatuksi ihan oman lakkinsa kanssa…)

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.