mobiilioptimoidut sivut

Mobiiliystävälliset sivut – miksi?

Helmikuun lopussa Google ilmoitti, että 21.4. alkaen sen hakurobotit (jotka analysoivat ja tutkivat sivustojen sisältöä ja laskevat, kuinka korkealle sivusto nousee hakutuloksissa) siirtyvät suosimaan mobiiliystävällisiä sivustoja. Business Insiderin artikkeli ”mobilegeddonista” valottaa asiaa hieman lisää.

Selkokielellä tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ”perinteiset” nettisivut, jotka voivat näyttää pöytä- tai kannettavalla tietokoneella hyvinkin hienoilta, mutta joita on vaikea käyttää kännykällä, eivät enää nouse Googlen hakutuloksissa esiin niin hyvin. Looginen syy ja perustelu tälle on, että hakukoneen käyttäjälle (siis kuluttajalle) tärkeintä on löytämänsä sivun sisällön lisäksi toki myös sen käytettävyys. Tiedon hakeminen verkosta on siis kokonaisvaltainen kokemus, jossa kaikki tarvittava löytyy helposti ja vaivattomasti. Ja mobiilikäyttö on ympäri maailmaa huristamassa hurjaa vauhtia ohi netin käytöstä muilla laitteilla.

Oman sivustosi mobiiliystävällisyyden voit testata vaikkapa tällä Googlen Mobiililaitesoveltuvuustesti-sivulla.

Vaikka me puhummekin yleisesti ”googlaamisesta”, hakukoneita on toki muitakin. Google on Suomessa ja koko maailmassa vielä ylivoimainen markkinajohtaja. Amerikan markkinoilla sen osuus on pudonnut, ja syynä voi olla vaikkapa se, että viime vuoden lopulla Firefox-selain siirtyi siellä käyttämään Yahoota oletushakukoneena. Myös suomalaiselle Nokia-kansalle tuttu Bing kasvattaa pikkuhiljaa osuuttaan USA:n markkinoilla, ja viimeisimpänä uutisena kuulimme, että AOL vaihtaa Googlen Bingiin ensi vuoden alusta.

Voittipa mikä hakukone tahansa, varmaa on ainakin tämä: nykyinen markkinajohtaja on siirtynyt suosimaan hakutuloksissaan mobiilioptimoituja sivustoja.

Hakukoneethan eivät toki ole ainoa syy, miksi mobiiliystävälliset sivustot kannattaa ottaa työn alle, mutta mitä sitä nyt kesälaiturilla makoillessaan firman sivuja mietiskelemään… luitkos tämän jutun muuten tietokoneella vai kännykällä?

Palataan aiheeseen syksymmällä!

 

mobiiliystavalliset-sivut

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.